A 2013-2014. tanév eseményei:


Évzáró

Június 18-án kiosztásra kerültek a bizonyítványok iskolánkban. Az ünnepélyes tanévzárón könyvekkel és oklevelekkel jutalmaztuk tanulóink szorgalmát és kitartását. Szépe Hajnalka, 6. d osztályos tanuló az önkormányzat által felajánlott montenegrói utazáson vehet részt a tanév során nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Ballagás

Iskolánk végzősei június 14-én búcsút vettek alma materüktől, diáktársaiktól. Hagyomány, hogy a ballagási ceremónia mellett a nyolcadikosok nevükkel, maguk által választott motívummal díszített kavicsokat készítenek, melyeket az iskolára hagynak. Minden egyes kavics a végzősök egyéniségét tükrözi. A kavicsokat tabló helyett készítik, téglák készülnek belőlük, melyek jelképesen az iskolát erősítik tovább. Az ünnepség során a nyolcadikosok kisebb testvérüknek "szerencsehozó ceruzát" ajándékoznak, hogy az apróságok jó jegyeket kapjanak a jövőben.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Iskolai majális

Iskolánk május 10-én "Retro akadályversenyt" rendezett a gyermeknap alkalmából.
A játékos megmérettetés nyolc helyszínen nyolc csapat között zajlott. A résztvevők Rákóczitelep közösségi életének fő találkozási pontjain álltak helyt a mindennapi élethez kapcsolódó feladatok megoldásakor. A diákok az ábécénél bolti nyugtát elemeztek, a postán a levélküldés csínját-bínját próbálták ki, a játszótéren egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteik mérettették meg, a templomban a vidámság, az együttlét öröme kapott főszerepet. Az iskola könyvtárában bűnmegelőzéssel és balesetvédelemmel foglalkoztak. Az akadályok sorából a testi erőpróba sem maradhatott ki. Futásban, erőnléti és ügyességi feladatokban mérték össze erejüket a csapatok.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Föld Napja iskolánkban

Iskolánk almáskamarási gyermekeket látott vendégül a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-0016 azonosító számú pályázatnak köszönhetően. A Föld napja alkalmából, valamint a projekt témájából adódóan bolygónk értékeiről szóló előadásokat hallgattak meg diákjaink a két iskola bemutatkozása után.
Elsőként Orosháza ismert kerékpáros utazója, Lénárt Léna Ferenc mesélt élményeiről, majd Szász Béla, a Nimfa Természetvédelmi Egyesület előadója a Földet és az emberiséget veszélyeztető tevékenységeket mutatta be.
Megrázó példákat láthatott a közönség a közelmúlt háborúiról, az egészségügyi szolgáltatás nélkül élő kiszolgáltatott betegekről, az éhínségről, vízhiányról és az egyre szaporodó hulladék rendkívül káros következményeiről, a természet pusztításáról. Az előadó a lehetséges megoldásokat is felvázolta. Kiemelte az egyén felelősségét, hangsúlyozta az egyszerű takarékos életvitel, az újrahasznosítás fontosságát a kommunális hulladék mennyiségének csökkentésében.
Ezt követően a tanulók tanulmányi vetélkedőn mérték össze tudásukat a környezettudatosság és a természetismeret témakörében. A sportok kedvelői váltóversenyen tették próbára ügyességüket.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Kék Bolygó Hete

A programsorozat első napján az ökoiskola címet igazoló oklevelet helyeztük el iskolánk aulájában. Tanulóink megtudták, mit is jelent a cím elnyerése, majd megnyitottuk a víz világnapjához kötődő Kék Bolygó Hete sorozatot, mely a hét minden napjára tartogatott számunkra programot.
Kedden, az állatsimogató során tanulóink megtanulták, hogyan kell bánni az állatokkal, a következő napon pedig fűfejeket készítettek PET-palakckból. Csütörtökön váltóverseny keretében ismerkedtek a négy elem tulajdonságaival.
A Kék Bolygó hetét tanításmentes nappal zártuk pénteken, aszfaltrajzversenyen mutatták be, szerintük miként lehet óvni a természetet. Minden diák egy cserép virággal érkezett reggel az iskolába, ezzel csinosítottuk az udvart.
A nap során a Bácska utcai óvodások is ellátogattak az iskolába, ahol többek között Lénárt Léna Ferenc speciális kerékpárját is megcsodálhatták. Léna előadása során a gyerekek megtanulták, ha biciklivel közlekednek, a környezetükért és saját testük egészségéért is sokat tehetnek.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Ökoiskola lettünk!

Orosházán iskolánk a nyolcadik intézmény, amely megkapta az ökoiskola címet. Korábban is a környezettudatos értékrendet képviseltük, a cím elnyerésével ez még nagyobb hangsúlyt kap.
A cím elnyerésével három éven keresztül viselhetjük az ökoiskola megnevezést, és logót.
Évek óta rendezünk tanulóink életkorának megfelelő, környezettudatos gondolkodás jegyében zajló programokat. Ilyen például a falutakarítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a Vesd bele magad pályázat. Energiajárőr szolgálat is működik iskolánkban.

Március 15.

Az 1848-as forradalomra hagyományainkhoz híven irodalmi műsorral emlékezett iskolánk. Tanulóink előre készültek az ünnepélyre. Kokárdákat, huszárcsákókat, nemzeti színű zászlókat készítettek piros-fehér-zöldbe öltöztetve tantermeket, folyosókat.
Március 15-e történelmi eseményei korabeli jelenetben elevenedtek meg. Szereplő és közönség együtt tett esküt a magyar szabadságra a Nemzeti dalt szívből szavalva, így a legkisebbek is átélhették Petőfi Sándor örökbecsű strófáinak üzenetét.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Iskolai farsang

Február 14-én, pénteken délután zajkeltéssel kezdődött a mulatság. A maszkák válogatott hangszerekkel és kiszebábbal űzték el a telet. Idén az óvodások is megismerték iskolánk e hagyományát.
A nap programja a hatodikosok Rendhagyó tanóra című vidám műsorával folytatódott, majd az első osztályosokat változtatta dalmatává tanító nénijük, így első farsangi szereplésük alkalmával a 101 kiskutya történetét mutathatták be. Végül a lányok hiphopot táncoltak.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Programajánló:

Farsang

Iskolánk február 14-én, pénteken délután rendezi farsangját.
Télűző programunk 13 órakor kezdődik kiszebábú égetéssel, majd vidám jelenetek, jelmezesek felvonulása, tombolahúzás következik.

Iskolai nyílt nap

Február 18-án tartjuk leendő első osztályosaink és szüleik számára bemutatkozó nyílt napunkat.
A tanítási órákon kívül, betekintést nyújtunk fejlesztő foglalkozásainkra, szivacskézilabda edzésünkre. Kipróbálhatják kézműves foglalkozásainkat és számítástechnikai oktató programjainkat.

Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk programjainkra

Tekintse meg programunkat itt! >>>

Karácsonyi játszóház és gála

Reggel 8 órától tanulóink játszóházi programok közül választhattak. Változatos feladatok várták őket: mécsesek festése, angol dalok tanulása, karácsonyfadísz készítése, társasjáték, színezés, angyalkészítés, karácsonyi feladatlapok, mesék, versek hallgatása.

Ezt követte a Karácsonyi Gála. A szereplők sorát az óvodások nyitották, akik a téli ünnepkör jellegzetes eseményeit mutatták be versekkel és köszöntőkkel. Őket az elsősök nyuszija követte varázslatos átváltozásokkal, melyek segítségével bátran vitte el Télapónak az elveszett kesztyűjét. Ezután meghallgathattuk a harmadikos Farkas Mihály vadászkürtön előadott ünnepi dalait, majd a harmadikosok a Mikulás elveszett naplóját keresték meg, ami végül a figyelmetlen szakácsnő sütijéből került elő. A másodikosok és a negyedikesek a kis Jézus születését játszották el Betlehemes szerepjátékukban.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Jótékonysági csomagosztás

December 11-én az ADRA (Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány) jótékonysági csomagosztást szervezett iskolánkban. Ruhát, játékot, tartós élelmiszert rejtettek az általuk ajándékozott dobozok.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Együtt nevelünk, együtt nevetünk - szakmai nap iskolánkban

2013. november 27-én szakmai napot szerveztünk iskolánkban.
Témája a tanulási, beilleszkedési, magatartási problémák a nevelés-oktatásban napjainkban. A program Lénárd Lászlóné tanítónő bemutató órájával kezdődött, melyet az összevont 2. és 4. osztályban tartott. Ezt követte a szakmai megbeszélés valamint az előadások. Farkasné Rácz Tünde pszichológus tanácsokat adott a tanulási problémákkal küszködő tanulókkal kapcsolatban. Csányi Judit tanító a tehetségfejlesztő szaktanácsadó szemüvegén keresztül: Jó gyakorlati példák Magyarországon és a világban - régen és ma a differenciálásról címmel tartott előadást. Végül Puskás Tiborné az intézmény tehetség-és képességfejlesztő munkaközösségének vezetője gyógypedagógusi gondolatait és tapasztalatait osztotta meg a témában. Az előadásokat hozzászólások, tapasztalatcsere, ötletbörze követte. A szakmai napon a város 30 pedagógusa vett részt.

Egészségnevelési hónap

A hagyományokhoz híven idén is megrendeztük az egész hónapot átfogó rendezvényünket. Nagyon sok érdekes programban volt részünk. Különösen sikeres volt a tökgurító verseny, majd megkerestük az iskola tökemelésben legerősebb tanulóját. Az egészséges táplálkozás jegyében szendvicseket és palacsintát készítettünk. Gyógyteakóstolással, mézzel csurgatott sült tök fogyasztásával is erősítettük immunrendszerünket. Dentálhigiénikus gazdagította ismereteinket a fogápolásról. Egész délutánt átfogó, sok érdekes előadást tartalmazó programot kínált nekünk az ADRA (Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány) a helyes életmódról, a testmozgás fontosságáról. A fiatalokra manapság leselkedő veszélyek megelőzésébe a Mi-Értünk Prevenciós Egyesület két munkatársa avatott be bennünket. A helyi óvodások és tanulóink is plakátokkal, rajzokkal színesítették a faliújságunkat.
Akik nélkül ez nem jöhetett volna létre:
ADRA (Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány)
Béke Agrárszövetkezet
COOP
Csizmadia Pékség
DALI-ÁS Klub
Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény
...és nem utolsó sorban iskolánk lelkes pedagógusai!

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Hagyományőrző nap

Október 25-én, az őszi szünet előtti napon tartottuk Hagyományőrző napunkat, mely minden évben valamely helyi évforduló eseményeihez kötődik, ezzel erősítve tanulóink lokálpatriotizmusát. Idén JusthZsigmondra emlékeztünk. Városunk híres szülöttének fordulatokban gazdag életéről és különleges egyéniségéről Tengerics Éva könyvtáros tartott előadást. A korabeli falusi életet, a majorságokban folyó földművelés világát Borsi Imre keltette életre. Történeteit a régi paraszti gazdaság munkaeszközeiből álló gazdag gyűjteményének bemutatásával színesítette. Tanulóink hagyományos népi játékok segítségével próbára tehették ügyességüket és erejüket, majd az iskolai "bolhapiacon" árulták portékáikat, ahol gazdát cseréltek régi, megunt játékaik, kincseik.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Legyél te is válogatós

Október 17-én, csütörtökön iskolánk a környezettudatos szemlélet népszerűsítése érdekében szelektív hulladékgyűjtést szervezett. A gyerekek már napokkal korábban járták a falu utcáit és gyűjtötték a sokaknál egész év során felhalmozódott papírt, hogy az osztályok közötti versenyben minél előkelőbb helyezést szerezhessenek. Összesen 28 mázsa papír és 78 kg PET palack gyűlt össze, melyet a Tóth és Társa Recycling Kft szállított el.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Teljesítmények:
Óvoda184 kg papír,19 kg PET palack
1. o.206 kg papír,1 kg PET palack
2-4. o.68 kg papír,1 kg PET palack
3. o.316 kg papír,40 kg PET palack
5. o.607 kg papír,4 kg PET palack
6. o.913 kg papír,9 kg PET palack
7-8. o.506 kg papír,4 kg PET palack

II. Rákóczi Fesztivál

Szeptember 28-án az év egyik kiemelkedő eseménye zajlott Rákóczitelepen. Már hagyomány, hogy a tanév elején a helyiek közösségépítő jelleggel falunapot tartanak. A programok sokszínűségéről meséljenek a képek.

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Suli-Buli program

Iskolánk legfiatalabbjai játékosan kezdték tanulmányi munkájukat. A változatos, gyermekbarát programok célja az óvoda és iskola közötti átmenet megkönnyítése volt. Számítógépes játékok, játszótéri foglalkozások, nosztalgia-látogatás az óvodába, sportversenyek és rengeteg mese sorakozott a programok között.

Iskolai évnyitó

Ünnepélyes tanévnyitónkat szeptember 2-án tartottuk iskolánkban. Rövid képes beszámolónkat az alábbi linken megtekintheti!

Látogasson el a "Galériák" oldakunkra! >>>

Tanévkezdés hírei:

Tankönyvosztás időpontja: 2013. szeptember 2. (hétfő)

Javítóvizsgák időpontja: 2013. augusztus 27. (kedd) 8.00 óra.

Ünnepélyes tanévnyitónkat 2013. szeptember 2-án (hétfőn) 8.00 órakor tartjuk a rákóczitelepi iskolában.
Megjelenés: ünneplőben.

Első tanítási nap: szeptember 2. (hétfő). Ezen a napon csak osztályfőnöki órákat tartunk, alsó tagozaton 11.00 óráig, felső tagozaton délig lesznek tanulóink az iskolában. Az alsó tagozatosok minden felszerelésüket hozzák magukkal! A felsősök tolltartót, órarendet, osztályfőnöki füzetet hozzanak.

Programajánló:

II. Rákóczi Fesztivál

Szeptember 28-án, szombaton, a rákóczitelepi sportpályán várunk mindenkit szeretettel!

Programok: Ugrálóvár, Népi játékok, Barkácsolás, Főző és sütő verseny, Foci, Arcfestés, Íjászat, különböző bemutatók, Tombola

További információk az iskola Facebook oldalán!



Az oldal optimális megjelenéséhez ajánlott böngészők: IE 6+, Mozilla Firefox.

Készült: 2011.10.20. | Készítette: Pirer Katalin | Az oldalon található képi és szöveges tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!