A 2015-2016. tanév eseményei:


VAKÁCIÓ!!!

Minden tanulónknak kívánunk pihentető, nyugodt nyáriszünetet!
A közlekedésben és a vízparton különösen vigyázzatok magatokra, hogy szeptembertől teljes létszámban, kipihenten kezdhessük az új tanévet!

Tanévzáró ünnepély

Minden szeptemberben mikor elkezdünk egy új tanévet, arra gondolunk milyen hosszú lesz az előttünk álló közel 10 hónap, de így visszatekintve csak egy röpke pillanat. Elérkezett a rég várt nap! Itt a tanév vége! 2016. június 21-én, 181 tanítási nap után lezártuk a 2015/2016-os tanulmányi évet.
Az ünnepséget követően az osztályfőnökök kiosztották a bizonyítványokat.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Elballagtak nyolcadikosaink

Ünneplőbe öltözött intézményünk június második szombatján.
Miután ballagó nyolcadikosaink körbejárták alma matrüket, szívhez szóló műsorral búcsúztak itt maradó társaiktól, tanáraiktól, az iskola dolgozóitól és köszönetet mondtak szüleiknek.
Az iskolai hagyomány részeként a 8. d osztályos tanulók egyedi, neveikkel ellátott kavicsot hagytak itt emlékbe, amelyből tabló készül és az iskola aulájában kerül majd elhelyezésre a korábbi végzős osztályok plakettjei mellett.
Kissné Tarján Katalin tagintézményvezető igazgató asszony búcsúbeszédében Arany János szavait idézte:

"Útjaink százfelé válnak
de szívünk egy célért dobog,
Nekivágunk a küzdelmes mának,
És épít karunk egy szebb holnapot..."

Az idei évben a Rákóczitelepi iskolából 15 diák ballagott el, közülük hárman gimnáziumban, tíz tanuló szakgimnáziumban, ketten szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Családi sportnapot szerveztünk

Péntek 13. szerencsés napnak bizonyult iskolánkban, hiszen ezen a délelőttön tanulás helyett sportolhattak a diákjaink.
A program egy "utcakör"lefutásával kezdődött, majd az alsó tagozatosok sportbemutatóival folytatódott. A legkisebbek kacsatánccal készültek, a nagyobbak ugrókötél és kézilabda bemutatót tartottak, a harmadikosok tréfás kiképzőtáborrá változtatták a pályát.
A továbbiakban élménypedagógia foglalkozáson erősíthették a közösségi szellemet - megtapasztalva mennyivel erősebbek lehetnek egy összetartó csapat tagjaiként, mint egyedül, kötélhúzó versenyen mérhették össze erejüket és kipróbálhattak olyan sportágakat, mint a petang, darts, csocsó, floorball vagy a falmászás.
A program utolsó órájában a felső tagozatosok focibajnoksága kötötte le a figyelmet. Azok pedig, akik valami újdonságra vágytak, megismerkedhettek a pingvintánc alaplépéseivel.
A délelőtt eredményhirdetéssel zárult.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Ki mit tud? - közönségdíj

Iskolánk, a Rákóczitelepi Tagintézmény meghívást kapott az Orosházi Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat által szervezett városi "Ki mit tud?" rendezvényre. A program 2016. április 15-én került lebonyolításra.
Helyszíne a Petőfi Művelődési Központ volt.
Tanulóink és felkészítő tanáraik három produkcióval neveztek a versenyre. A három műsorszám közül két felső tagozatos és egy alsó tagozatos tánccsoport indult.
A rendezvény megnyitását követően a műsorvezető bemutatta a zsűri tagjait, a díjakat és a több mint 28 fellépőt. Tagintézményünk három kis csoportja az elsők között léphetett fel.
A délutáni program késő estébe nyúlt, az eredményhirdetést izgatottan vártuk. Az első három helyezett kihirdetése után került sor a zsűri és közönség különdíjának átadására. Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy a harmadik osztályos tanulók műsora, a "Géppuskalábúak " nyerte el a különdíjat.
Felkészítő tanáraik Kiss Gabriella és Tóth Sándor voltak.

Hittan és erkölcstan oktatásról

A 2016-2017-es tanévre a hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatos információk megismerhetőek az alábbi elérhetőségeken:

Orosházi Evangélikus Egyházközösség
Ördög Endre lelkész
cím: 5900 Orosháza, Thék Endre u. 2.
telefon: 68/412-402
e-mai: oroshaza@lutheran.hu
honlap: http://oroshaza.lutheran.hu

Római Katolikus Egyház - Orosházi Esperesi Kerület
Iványi László plébános
Jézus Szíve Plébánia
cím: 5900 Orosháza, Deák Ferenc u. 18.
telefon: 68/412-723

Orosházi Református Egyházközösség
Szalkay Róbert
e-mail: szalkayrobert@gmail.com
oroshaza@bekesmegye.reformatus.hu


Tabletekkel gazdagodtunk

A Vodafone Digitális Iskola Program keretében 19 táblagéppel lett gazdagabb iskolánk.
Nevelőmunkánk a közelmúltban a hagyományos programok korszerűsítésével és több, napjaink kihívásainak megfelelő oktatási gyakorlattal, köztük a Komplex Instrukciós Program (KIP) bevezetésével is gazdagodott. Ezen program megvalósításában is jelentős előrelépést jelentenek az új eszközök.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Kék Bolygó hete

Iskolánk március 16. és 23. között rendezte meg a Kék Bolygó Hetét. A programok témája kapcsolódott Földünk megóvásának fontosságához, ezt a kérdéskört járták körbe tanulóink rendhagyó, játékos, életkoruknak megfelelő formában.
Az alsó tagozatosaink első programja a növényvilág védelméhez kapcsolódva a csíráztatás volt. Mivel az iskola azon kevés kiemelt helyzetben lévő intézmények közé tartozik, amely csatlakozott a Komplex Instrukciós Programhoz, a csoportmunkás foglalkozások is ennek jegyében zajlottak. A gyerekek kézműveskedhettek is az újrahasznosítás jegyében; az elkészített darabokat az aulában állítottuk ki. Nyelvi játékok, vetélkedők színesítették a programok sorát.
A felső tagozaton powerpointot készíthettek a számítógéppel közelebbi barátságban lévő tanulók. A téma a természetvédelmen belül szabadon választott volt. A következő délutánt egy környezetvédelmi totó kitöltésével színesítették, majd vízzel kapcsolatos fizikai kísérleteket próbálhattak ki.
A második héten megtekintették az Érintetlen Brazília című természetfilmet és rejtvénykészítő versenyen vettek részt. Az utolsó nap során rejtvényfolyam vitte a kalandvágyókat kalandtúrára az iskola épületében, majd a délutánt filmnézéssel, hulladékszobor készítéssel, a sportosabbak pedig váltóversenyekkel töltötték.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

"Hívogat az iskola, kapuját kitárja…"

2016.február 24-én nyílt napot tartottunk a leendő első osztályosoknak.
Az óvodások a reggeli köszöntés után három helyszínen ismerkedhettek iskolánkkal. Az alsósokkal együtt játszhattak számítógépes játékokat, készíthettek mozgó katicabogarat, megismerkedhettek játékos dalokkal de játszhattak körjátékokat is.
A második és harmadik osztályban KIP-es órán ismerkedtek a csoportban végzett és az egyéni munkával. A feladatokban ők is részt vettek.
Később szivacskézilabda foglalkozásra hívták őket. Játék közben megízlelhették a kapura lövés és a gólok örömét is.
Záró programunk első sorban a szülőknek szólt. Az iskolára való felkészülésről tartottunk kötetlen beszélgetést.

Télűzés iskolánkban

Tanulóink az idei évben is színvonalas és változatos műsorral búcsúztatta a telet.
A farsangi műsor jelmezes felvonulással indult, majd idén már 4. alkalommal Kiszebáb-égetéssel igyekeztünk elűzni a telet. A télbúcsúztató-tavaszköszöntő rituáléra iskolánk tornapályáján került sor.
Ezt követően az alsósok műsora következett; négy táncos produkció szórakoztatta a közönséget, majd a felsősök mutatták be tánctudásukat.
Ezután csodásabbnál csodásabb jelmezekben vonultak fel a gyerekek. Első helyezett a "Zöldséghercegnő"-nek öltözött kislány lett, második a "Tyúk a lábasban", harmadik pedig a "Tündérlány". Különdíj kiosztására is sor került; egy nagyon különleges és ötletes jelmez – a "Pattogatott kukorica" -sokak tetszését elnyerte.
A táncos télbúcsúztató tombolával zárult.
Mind a gyerekek, mind a szülők, nevelők részére önfeledt szórakozást jelentett ez a délután. A télbúcsúztatón mindenki kivette a részét; zárásra a nap is kisütött.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Nyílt nap Rákóczitelepen

2015. február 24-én (szerdán) 8-12 óráig nyílt napot tartunk iskolánkban,
melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Program:
1. óra: Informatikai játékok (Diós Ignácné), barkács (Csákiné Imre Erzsébet) és énekes körjátékok (Kristóf Edit)
2. óra: KIP bemutató óra 2. d osztály (Lénárd Lászlóné), 3. d osztály (Kiss Gabriella)
3. óra: Szivacs kézilabda foglalkozás (Tantucz Alexandra)
4. óra: Beszélgetés az iskolára való felkészülésről (Balczóné Sinkó Mónika)
Feladatlapos verseny utolsó fordulója

Iskolai farsang!!!

2016. február 19-én (pénteken) 12.30-tól tartjuk iskolai farsangunkat,
melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Program:
Jelmezes, zajos felvonulás az utcákon, majd Kiszebáb égetése
Osztályok műsorai
Egyéni jelmezesek felvonulása
Tombolahúzás

Meghívónk eléréséhez kattintson ide! >>>

Rákóczitelepi ökotudatos gyerekek Budapesti kirándulása

Intézményünk három éve nyerte el az ÖKO-iskola címet. Iskolánkban korábban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem, de azóta még többet teszünk ez ügyben.
Két éve ÖKO szakkör működtetünk. Tagjai részt vettek a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által koordinált Európai Hulladékcsökkentési Héten, melynek megrendezésére 2015. november 21-29. között került sor. Vállalásuk, tevékenységük és fő célkitűzésük közé tartozott, hogy közös összefogással felhívják a gyerekek és szüleik figyelmét a helyes hulladékkezelésre, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának fontosságára.
A projekt megvalósításaként "A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!", feladatot sikeresen teljesítették. Az iskolában tantermi komposztálók, tantermi gilisztakomposztáló és az udvaron közösségi komposztáló került kialakításra.
A pályázat kiírója a végzett munka elismeréseként a felkészítő pedagógust és résztvevő gyerekeket meghívta Budapestre, a projektzáró rendezvényre.
2016. január 15-én reggel 16 tanuló vette útját a főváros felé. A helyszínen rövid ismerkedések után a hivatalos program vette kezdetét. Az iskola részéről Koszó Inez 3. osztályos tanuló élménybeszámolót tartott a nálunk megvalósuló komposztálásról és természetbarát tevékenységekről. A pedagógusok szakmai beszámolóját követően a gyerekek kreatív játszóházban kapcsolódtak ki. Az összejövetelen részt vett a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársain kívül a pályázat kiírója és képviselői, a résztvevő iskolák kapcsolattartói és diákjai.
Megéri ÖKO-tudatosnak lenni!

Karácsonyi ünnepség

Iskolánk diákjai ebben az évben is színvonalas rendezvénnyel hangolódtak a közelgő ünnepekre.
Az utolsó tanítási napon Karácsonyi Játszóház keretében a gyerekek mézeskalácsot, ajándékokat és díszeket készítettek, de lehetőség nyílt mandalaszínezésre, karácsonyi filmnézésre, közös játékra, éneklésre, zenehallgatásra is.
A délelőtti program ünnepi műsorral zárult. Az ökoiskola szellemében az Aranytoll szakkörösök Bárácz Tünde tanárnő vezetésével újrahasznosított alapanyagokból fenyőfát készítettek és díszekkel, - melyeken hazai költők ünnepi verseinek részletei szerepeltek-, varázsolták karácsonyfává.
A rendezvény Farkas István kürtjátékával kezdődött, ezt közös éneklés követte, majd a "Kézen fogva" program keretében a Bácska utcai óvodások szórakoztatták a közönséget.
Bécsi Alexandra Ady Endre Karácsonyi rege című versét szavalta el, majd a harmadik osztályos Baricsa Bettina és Koszó Inez mondott verset.
Ezután az 1. és 2. osztályosaink rövid jelenete következett. A délelőttöt Béres Enikő műsora zárta.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Az első osztályosok Mikulásnak álltak

Az 1. d osztály tanulói a Bácska utcai oviban jártak
December 8-án lázas készülődés után, nagy csomagokkal indultak első osztályosaink a szomszéd óvodába.
Az elsősök műsorában az óvodások egy szófogadatlan, szeleburdi kis tündérlányról szóló jelenetet nézhettek meg, melyben a főhős megpróbálta elrontani a télapónak szánt ünnepséget. A kislány a karácsonyfáról leszedte a díszeket és egy madárijesztőre akasztotta.
Végül minden jóra fordult, még a Mikulás fájós lába is meggyógyult. A mesét a hópelyhek tánca és közös éneklés követte.
Kiss Gabriella tanítónő patchwork süteményeket készített a csoportoknak, a nagycsoportosok pedig télapót kaptak ajándéknak. A közös programot megvendégelés zárta.

Iskolánkba látogatott a Mikulás

A modern idők szele a Mikulást is változásra késztette, így rénszarvasszán helyett Dottó vonaton járta végig városunk oktatási intézményeit.
Hozzánk is ellátogatott tanulóink örömére.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Komposztálás iskolánkban

Iskolánk a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét akciójában vett részt, mely 2015 november 21 – 29 között került megrendezésre.
"A konyhától a kertig: minden a komposztba, amit lehet!"
A projekthét keretén belül iskolánk udvarán kialakítottunk egy közösségi komposztálót. Ezt iskolánk minden tanulója használhatja. Az iskolaudvaron keletkező szerves hulladék (elszáradt növények, falevél) kerül a komposztálóba, melynek összegyűjtésében tanulóink nagy szerepet vállalnak. A tantermi és gilisztakomposztáló elhelyezése révén olyan speciálisan kialakított edényeket ismerhettek meg a gyerekek, melyekben folyamatosan gyűjthették a körülöttük keletkező lebomló szerves hulladékokat. Az edények a tantermekben kerültek elhelyezésre, ahol az osztályok kezelik a komposztot.
A program célja az iskolai komposztálás beindítása, az iskolában keletkező szerves hulladék hasznosítása, a diákok és rajtuk keresztül a szülők megszólítása. Az akcióötlet megvalósításával szeretnénk felhívni a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a termékek újra használatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára, továbbá a tudatos és felelősségteljes gondolkodás kialakítása.

A téma galériája az iskola Facebook oldalán megtekinthető.

Egészségnevelési hónap

November hónapban, a hagyományoknak megfelelően idén is kiemelt szerepet játszott a iskolánkban az egészségre nevelés. Hetente más jellegű programokat valósítottunk meg. Az egészséges táplálkozással, kenyérfogyasztással kapcsolatban Szokolai Tamás pékmester tartott előadást, majd megkóstolhattuk a termékeket és a hozzá felhasznált különféle magvakat, anyagokat.
Az osztályok által készített gyümölcssalátákkal a zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Az alapanyagokból ötletes szoborkompozíciók készültek.
A testmozgásra zumba foglalkozás keretében került sor.
A lelki élet fejlesztése érdekében mandala-színezéssel is foglalkoztunk.
Megrendeztük a már szinte hagyománnyá váló tökös délutánt, amikor tökemelésben próbálhatták ki magukat a gyerekek.
Mindezt megörökítendő, az óvodásokat is bevonva, rajzpályázatot hirdettünkk az egészséges életmóddal kapcsolatban.

A galériák az iskola Facebook oldalán megtekinthetők.

Október 23.

A hetedik osztály ünnepi műsorában, gondolatban visszamentünk az időben. A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékeztünk, ami 1956. október 23.-án kezdődött. Felidéztünk egy eseménysorozatot, amely annyiféle, ahány ember átélte. Ez az ünnep magába foglalja mindazt, amit a magyar nép óhajtott, amire vágyott, amit magának követelt. Az ünnep jelkép és tanítás is egyben. Jelképe a hősiességnek, a kitartásnak, a győzni akarásnak. Tanítás arról az egységről, amely a forradalom és szabadságharcban az egyéni és a közösségi érdekeket egységbe foglalta. A történelem megismételte önmagát, 1848-hoz hasonlóan az ifjúság tüntetésével kezdődött és a túlerővel folytatott kilátástalan harccal és küzdelemmel folytatódott, majd úgy zárult, a vezetők kivégzésével. 1956. máig ható példája annak, hogy a nemzet fel tudott emelkedni mélypontjáról.
Az események, amelyekről megemlékeztünk, 59 évvel ezelőtt zajlottak. Ahhoz, hogy jobban megértsük, felidéztük azokat a történelmi tényeket, melyek a forradalomhoz vezettek. Ünnepi műsorunkkal tisztelegtünk azok előtt, akik harcoltak a szabadságért.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Hagyományőrző nap

Ha október, akkor Hagyományőrző nap! Idén 16. alkalommal rendeztük meg, ezúttal a "Régi ízek" témakört jártuk körül.
Vváltozatos programok vártak a jelenlévőkre.
Bors Imre makettjei és gyűjteménye révén megcsodálhattuk városunk épületeit. A földbe vájt kunyhók makettjei pedig bemutatták, hol és hogyan éltek a múlt század elején a rákóczitelepi szegény emberek. Megtekinthettük az összegyűjtött régi edényeket, megbeszéltük, melyiket mire használták nagyszüleink, dédszüleink. A kiállításra meghívtuk a szomszédos óvoda gyermekeit is, akik örömmel fogadták invitálásunkat.
E program után a felsősök régi konyhákat, kemencéket, míg alsósaink edényeket modelleztek só-liszt gyurmából. Ezt követően játékos, de sok új ismeretet adó állomásokon merülhettek bele tanulóink letűnt korok ízvilágába. Régi receptekből plakátot készítettek, fűszernövényekkel ismerkedtek, ételekkel kapcsolatos közmondásokat gyűjtöttek, majd konyhába való házi áldásokat írtak. Eközben az alsósok "A kőleves" című mese megtekintése által ismerkedtek meg a főzés rejtelmeivel.
Ezt követően a Zsibvásárban oszthatták meg egymással megunt kincseiket. Ez a programrész összekötötte a múltat a jelennel, hiszen a vásári hangulat igencsak hasonlított a régi vásári forgatagokra, a megunt dolgok pedig ÖKO iskolához méltóan újrahasznosultak azáltal, hogy gazdát cseréltek. A program a szülők által készített táskaleves és fánk elfogyasztásával zárult.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Október 6.

Iskolánk is megemlékezett az Aradi vértanúk kivégzésének napjáról.
Az ünnepi műsorról készült képes beszámolót megtekintheti a galériák között.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

IV. Rákóczi Fesztivál

Egy település élete, a lakóközösség alakulása, formálódása apróbb mozzanatok és nagyobb változások folyamatos, soha véget nem érő láncolatából áll. Fennmaradásának, fejlődésének záloga éppen ezen folyamatok irányán és intenzitásán múlik. Szeptember 26.-án 9. alkalommal rendezték meg a hagyományos szeptemberi találkozót Rákóczitelepen.
Idén második alkalommal köszönthették településünk legidősebb emberét. E címet Májer János tudhatja magáénak. 2015. augusztus 31-ig legfiatalabb lakosunk CURPÁS DOMINIK.
Annak érdekében, hogy elismerjük azokat, akik Rákóczitelep közösségért és annak fejlődéséért tevékenykednek, alapítványunk létrehozta a "Rákóczitelepért" kitüntető címet.
Első alkalommal 2007. szeptember 22-én, került sor a plakett átadására. Az idei fesztiválon nagyrabecsülésünk jeléül Marton Sándornénak nyújthattuk át a "Rákóczitelepért" emlékplakettet.

A fesztiválon szerepeltek táncos fellépők, vidám jelenetek, sportbemutatók, a folyamatos programok között pedig megtalálhattuk az ingyenes ugrálóvárat és az arcfestést. Rendeztek "1 perc és nyersz" játékot, valamint foci bajnokságot is. Már hagyományosan ringbe szálltak a házi pálinkák, a házi sütemények és a bográcsos főzőverseny sem maradt el.
A családi egészségnap keretein belül az érdeklődők megmérethették koleszterin- és vércukor szintjüket, vérnyomásukat, majd egyénre szabottan tanácsokat kaptak az életmód változtatásához.

Tanévkezdés hírei:

Tankönyvosztás időpontja:
2015. szeptember 1.
A fizető tanulók a tanévnyitón kapnak egy Átvételi elismervényt, melyet a szülő által kitöltve és aláíratva szept. 1-én vissza kell hozni. Csak ennek fejében kaphatják meg könyveiket!

Első tanítási nap:
2015. szeptember 1. (kedd).
Ezen a napon csak osztályfőnöki órákat tartunk, tanulóink délig tartózkodnak az iskolában. Az alsó tagozatosok minden felszerelésüket hozzák magukkal! A felsősök tolltartót, órarendet, osztályfőnöki füzetet hozzanak.
Az étkezéshez és a napközis ellátáshoz szükséges nyilatkozatokat kérjük, feltétlenül hozzák magukkal és az osztályfőnököknek adják le!

Ünnepélyes tanévnyitónkat
2015. augusztus 28-án (pénteken) 18.00 órakor tartjuk a Rákóczitelepi Iskolában.
Megjelenés: ünneplőben.

Javítóvizsgák időpontja:
2015. augusztus 25. (kedd) 8.00 óra.



Az oldal optimális megjelenéséhez ajánlott böngészők: IE 6+, Mozilla Firefox.

Készült: 2011.10.20. | Készítette: Pirer Katalin | Az oldalon található képi és szöveges tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!