A 2017-2018. tanév eseményei:


Tanévzáró ünnepély

Intézményünk 2018. június 20-án, szerdán zárta ünnepélyesen a tanévet és bocsátotta útjára tanulóit a nyári pihenésre.
Ezúton is kívánunk minden tanulónknak és dolgozóinknak jó pihenést.

Képes beszámolónkért látogass el "Galériák" oldalunkra! >>>

Ballagás

2018. június 16-án Tagintézményünkből iskolánk 12 tanulója búcsúzott. Tarisznya – és virágátadást követően végigvonultak alma materük falai között, majd az ünnepi műsor következett, mely során ballagóink elköszöntek iskolájuktól, tanáraiktól és diáktársaiktól.
A nyolcadikosok műsora mellett Kissné Tarján Katalin tagintézmény-vezető igazgató mondott beszédet, mellyel útjukra bocsátotta elballagó diákjainkat, akik virág- és osztálykép átadásával köszönték meg a pedagógusok munkáját.
Iskolánk több különleges hagyománnyal is rendelkezik. A ballagási tradíciók között intézményünkben is szokás szalag kötése az iskolazászlóra, de van két speciális hagyományunk; a nyolcadikosok egy-egy, a nevükkel díszített kaviccsal erősítik - jelképesen - iskolánk falait. A másik kedves szokás; a nyolcadikosok között mindig akad, akinek a kistestvére valamelyik alsóbb évfolyamon koptatja a padokat. Tőlük búcsúzik el néhány szép szóval az elballagó "nagy testvér".

Képes beszámolónkért látogass el "Galériák" oldalunkra! >>>

Családi Sportnap Rákóczitelepen

Ha május, akkor Családi Sportnap. Legalábbis a telepi iskolában...
Ezen a napon, részben iskolánk éves tervében kitűzött - egészséges életre nevelés - jegyében, részben a tavasz, a koranyár időjárása adta motivációnak köszönhetően megmozdul az iskola.
Ezen a napon az egész délelőtt a testmozgásról szól, a kevésbé aktívak sportbemutatókat nézhetnek, de a nagyobb mozgásintenzitásra vágyók is találtak elfoglaltságot.
A résztvevők egy "iskolakör" lefutásával kezdték a napot, majd az alsósok táncos fellépését nézhették meg pihenésként. Idén a kézilabdások is tartottak bemutatót, melyet az ONKC kitűnősége, az iskola egykori tanulója, Zvolenszki Nóra vezetett. A kézilabdát egy másik bemutató, a birkózásé követte.
A délelőtt folyamán váltóversenyek, kötélhúzó- és focibajnokság szerepelt a látványosabb, szurkolásra is lehetőséget adó sportágak között, melyekre a szülőket, a volt diákjainkait is vártuk. Egy 10 feladatból álló pontgyűjtő játékot is meghirdettünk, mely teljesítése közben olyan mozgásformákat próbálhattak ki a gyerekek, mint a darts, a falmászás, a csocsó, a ping-pong vagy a teke. Akiknek mindez kevésnek bizonyult, azok közlekedési ismereteiket és kerékpáros ügyességüket is próbára tehették.

Képes beszámolónkért látogass el "Galériák" oldalunkra! >>>

Kék Bolygó Napja

Nyarat idéző napsütéssel jutalmazta a természet az őt köszöntőket, amikor iskolánkban a szombati munkanapot kihasználva, föld napi rendezvényt tartottunk. A hagyományos programunk évről évre egy központi témát kiemelve igyekszik felhívni a figyelmet a természet védelmének fontosságára. Idén a fák kerültek a figyelem fókuszába.
A fák és bolygónk kapcsolata volt a téma az aszfaltrajzot készítő tanulóink számára, de a Padlásmúzeumot működtető Bors Imre is a fa megmunkálásának hagyományos eszközeit mutatta be különleges gyűjteménye segítségével.
A Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület munkatársának előadásában a fenntarthatóságról szerezhettünk bővebb ismeretet.
A komolyabb programokat mozgásos feladatok tették könnyen fogyaszthatóvá, így puzzle, keresztrejtvény készítés és memóriajáték során ismerkedhettünk meg különleges fák és növények neveivel.
Zárásként kutyabemutatót tekinthettünk meg, mely közben elsajátítottuk a felelős kutyatartás legfontosabb szabályait.

Képes beszámolónkért látogass el "Galériák" oldalunkra! >>>

SNI-BTMN Szépíró Verseny iskolánkban

Iskolánkban 2006. április 6-án került megrendezésre a II. SNI-BTMN Szépíró Verseny, melyen a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Czina Sándor Tagintézmény és a Rákóczitelepi Tagintézmény 23 tanulója versengett négy korcsoportban.
A zsűrinek nehéz dolga volt, mert a tanulók kezei közül gyönyörű munkák kerültek ki. A verseny célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kézírás fontosságára, valamint a sajátos nevelési igényű és tanulási nehézséggel küzdő tehetséges gyermekek pozitív megerősítésére.

Képes beszámolónkért látogass el "Galériák" oldalunkra! >>>

Általános iskolai beíratkozások:

A 2018/2019. tanévre történő általános iskolai beíratásokra intézményünkben 2018. április 12-én (csütürtök) 8.00 órától 19.00 óráig és április 13-án (péntek) 8.00 órától 18.00 óráig kerül sor.
A részletes tájékoztatók az alábbi linkeken elérhetőek:


Felhívás 2018. >>>

Tájékoztató 2018. >>>

Húsvéti készülődés

A tavaszi szünet előtti utolsó délutánt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának dolgozói tették színessé alsó tagozatosaink számára.
Hagyományőrző Játszóházuk keretében a húsvéti tojásfestés két, lassan feledésbe merülő technikájával, az írókázássl és a berzseléssel ismerkedhettek meg tanulóink.

Képes beszámolónkért látogasson el "Galériák" oldalunkra! >>>

Március 15.

Március 14-én, reggel 8 órakor ünnepi hangulat költözött iskolánk tornatermébe.
A felső tagozatos diákok közreműködésével az 1848-49-es szabadságharc kezdetét jelentő forradalom hőseire emlékeztünk.
A versrészletekkel, zenével, vetítéssel színesített ünnepség előadói a nézőket is igyekeztek bevonni és aktív közreműködővé tenni.
További szavak helyett beszéljenek inkább a képek!

A beszámolóért látogasson el "Galériák" oldalunkra! >>>

Farsangi mulatság iskolánkban

Kiszebáb, kereplők, sípok és trombiták. Tanulóink február 23-án ezekkel az eszközökkel igyekeztek minél nagyobb zajt kelteni rákóczitelep utcáin végigvonulva.
Ezzel elkezdődött a tavaszváró farsangi mulatság intézményünkben.
A program a sportpályán folytatódott, ahol télűző rigmusok és csúfolódók kiabálása közben elégettük a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítőjét, a kiszebábot. E népszokás felelevenítése után osztályaink zenés, táncos bemutatói következtek, mellyel megalapozták a hangulatot a jelmezesek felvonulásához.
A három fős zsüri előtti megmérettetést 25 tanulónk vállalta. Hercegnők, mesefigurák keltek életre, és jól megfért egymás mellett az indián, a bankrabló és egy űrhajós is. A legnagyobb elismerést végül a Kékszőlő, a Fűszerpaprika és a Karácsonyfa jelmeze vívta ki. Őket egy-egy tortával jutalmaztuk.
A délutáni programunk tombolahúzással zárult.

Színesebb beszámolóért látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Vers és mesemondó verseny - összintézményi forduló

2018. február 14-én az iskolai verseny folytatásaként megrendeztük a 2. fordulót, melyen intézményünk mindhárom tagintézményének tanulói indulhattak.
Az előzetes jelentkezések alapján háziversenyünk továbbjutóin kívül a Czina Sándor Általános Iskola tanulóinak megjelenésére számítottunk. Kilenc fő és kísérőik tiszteltek meg bennünket jelenlétükkel, bizakodva, hogy versmondásukkal elbűvölik a hallgatóságot.

A hat főből álló zsűri méltató szavai után a díjazás a következőképpen alakult:

Emléklapot és tárgyi jutalmat kapott: Györgyi Edina 2.e, Rucz Barbara 3.e, Baki Nóra 5.g Rostás Vivien 6.d osztályos tanuló.
Különdíjban részesült: Simondán Amanda 5.d , Tápai Alexandra 6.e , Baricsa Bettina 5.d , Ilucán Nikoletta 6.g osztályos tanuló.
Alsó tagozat:
1. helyezett Pintér evelin 2.d
2. helyezett Berta Kristóf 4.e
3. helyezett Kolompár Eszter 4.e

Felső tagozat:
1. helyezett Kürtössy Valentina 6.d
2. helyezett Rucz Adrienn 6.e
3. helyezett Rostás Mária 6.e



Vers és mesemondó verseny

Tagintézményünk január 22-én hagyományteremtő szándékkal, vers és mesemondó versenyt hirdetett.
A versenyzők körében 23 fő SNI és 12 fő BTMN – es tanuló vállalta az ezzel járó felkészülést, élményt és a megmérettetést. Minden tanuló a saját tetszésének megfelelő, többnyire a négy évszakról szóló, vagy más vidám verssel szerepelt és állt a következő, a háttérben olvasható idézet elé:

" A csoda nem a vers, hanem az őt befogadó gyerek.
A csoda a kapcsolat. A csoda az adomány, ami a költészet."
( L. Békési Júlia)

A zsűri véleménye alapján az alsó tagozatos tanulók esetében:
1. helyezést ért el - Pintér Evelin 2.o.
2. helyezést ért el - Kanalas Alex 1.o.
3. helyezést ért el - Bódi Amanda 3.o.
Külön díjazott: Nagy Roxána Diána 4.o.


A zsűri véleménye alapján a felső tagozatos tanulók esetében:
1. helyezést ért el - Rostás Vivien 6.o.
2. helyezést ért el - Kürtössy Valentina 6.o.
3. helyezést ért el - Baricsa Bettina 5. o.
Külön díjazott: Simondán Amanda 5.o.

A helyezettek képviselhetik iskolánkat 2018. február 14.-én, a Rákóczitelepi Tagintézményben megrendezésre kerülő összintézményi fordulóban.

Megyei sakk diákolimpia

Február 3-án a Vörösmarty Mihály Általános Iskola csapatával Kérdő Erik 7. d osztályos tanulónk Békéscsabán a sakk diákolimpia megyei fordulóján 5. helyezést ért el.


Iskolai és városi sakk diákolimpia

Iskolánk jamuár 5-én a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Székhelyintézményében rendezte meg házi sakkversenyét, melyen 4 alsó és 4 felső tagozatos tanulónk vett részt. A három tagintézmény versenyzői közül Kérdő Erik (7.d) 4., Csordás Levente (7.d) 5. helyezést ért el. Ezzel bekerültek az iskolai csapatba, amely képviselte intézményünket a városi versenyen.
Utóbbira január 12-én került sor. Csapatunk a III-IV. korcsoportos fiúk között 3. helyezést értek el. Ezzel az eredménnyel továbbjutottak a megyei fordulóra.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Kinder+Sport pályázat

Iskolánk idén is pályázott az országos kiírású Kinder+SPORT programra, mely évek óta elkötelezett híve a fiatalok rendszeres testmozgásra való ösztönzésének.
Az őszi pályázatunkkal sikeresen bejutottunk az első 44 iskola közé. A következő fordulóban a hozzánk hasonló, kis létszámú iskolákkal fogunk versenyezni.
Eddigi eredményünkért sportszereket kaptunk, melyek segítenek a következő fordulóra való felkészülésben. A versenyre 14 alsós tanulóval készülünk. A harmadik fordulóra februárban kerül sor.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Karácsonyi játszóház

Intézményünkben karácsonyi játszóházat szerveztünk a téliszünetet megelőző péntekre, ezzel segítve az ünnepre hangolódást.
A délelőtt során a felső tagozatos tanulóink gofrit süthettek, karácsonyi zenét hallgattak, társasoztak. Az alsó tagozatosok kreativitásukat bizonyíthatták, üvegfestéssel karácsonyi díszeket készíthettek, Mikulás-sapkákat gyárthattak. A programot a tornateremben zártuk, ahol a gyerekek által előadott karácsonyi történetekkel kerültünk ünnepi hangulatba.
A "Kézenfogva" program keretében felléptek a Bácska utcai óvodások; láthattunk Télapó-, majd Hópihetáncot, miközben a vegyes kórus angol nyelvű karácsonyi dalokat énekelt.
A felső tagozatosak hip-hop dance produkcióval szórakoztatták a közönséget.
Az Esélyegyenlőséget Biztosító Alapítvány karácsonyi csomaggal lepte meg tanulóinkat, így kívánva békés ünnepeket.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Napraforgó rajzpályázat

Iskolánkban hagyománnyá szeretnénk tenni az őszi Napraforgó rajzpályázatot, mely készítése természetes és újrahasznosított anyagok felhasználásával készül. A gyerekek szívesen vettek részt a felhívásban. Az alkotások elkészítésekor különböző technikákat alkalmaztak. Gondolatviláguk szárnyalt, kifejezésmódjuk finomodott.
Minden évfolyamon a legszebb pályamunka díjazásban részesült.

Ha november, akkor Egészségnevelési hónap

A november idén is az egészséges életmód jegyében telt iskolánkban.
A hónap során hetente más-más programmal igyekeztünk felhívni tanulóink figyelmét a testi-lelki egészség fontosságára. A foglalkozások során olyan ismeretekhez juthattak, melyek segítségével tudatosabban dönthetnek majd egészségükkel kapcsolatban az egyes élethelyzetekben.
Tanulóink zenés reggeli tornával kezdhették a napot, készíthettek plakátot a "Legfőbb kincsünk az egészség" témában, asztalterítő versenyre nevezhettek, vagy "Egészségolimpia" címmel totót írhattak. Az utolsó héten Madarász Géza drogprevenciós előadást tartott, melyre a szülőket is szeretettel vártuk.

Tekintse meg képeinket a "Galériák" oldalunkon! >>>

Hagyományőrző nap

Tagintézményünk október 27-én 18. alkalommal rendezte meg a korábbi években is oly sikeres hagyományőrző napot.
A rendezvény idén Arany János szellemét idézte meg; ily módon emlékezve a 200 éve született kiemelkedő tehetségű irodalmi alkotónkra.
A tanulók, pedagógusok, meghívottak 10 állomáson keresztül kalandozva tisztelegtek múltunk e nagy alakja előtt, az aulában kialakított tárlaton pedig visszautazhattunk az "Arany-kor"-ba; a háttérben korabeli zenék teremtettek nosztalgikus hangulatot.

A múltidézés 18 órai kezdettel iskolai pizsama-party keretében folytatódott egy, az Arany-korszakban játszódó film vetítésével és beszélgetéssel.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Október 23.

A felső tagozatosok irodami műsorában, gondolatban visszarepültünk az időben.
A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményére emlékeztünk, amely 61 évvel ezelőtt, 1956. október 23.-án kezdődött. Tanulóink ünnepi műsorukban felidézték a korszakot: a kommunista diktatúra rettenetét, valamint a forradalmárok emberségét, bátorságát és szabadságvágyát. Az ünnepség során megismerhettük a nagyapák, dédapák küzdelmét.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Október 6.

2001 óta október hatodika nemzeti gyásznap. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.
Iskolánk irodalmi összeállítással idézte fel a múlt örökségét, az aradi vértanúk alakját. Emlékműsoruk főhajtás volt az 1848-1849-es szabadságharc leverését követő kegyetlen megtorlás áldozatai előtt.
Az Aradon kivégzett 13 honvédtábornok: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

Szelektív hulladékgyűjtés.

Tagintézményünkben évtizedes hagyománya van a szelektív gyűjtésnek. Ilyenkor tanulóink útra kelnek és szülői segítséggel járják a településrész utcáit, igyekezve minél több helyről összegyűjteni a felesleges papír és műanyag hulladékot.
Ezúttal október 4-én hozhatták a gyerekek a PET palackot és a papírhulladékot az iskola előtt álló konténerekbe.
Intézményünk idén második alkalommal is elnyerte az ÖKO-iskola címet, a gyerekeket a környezettudatos életmód és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának ismeretére neveljük. Az iskola hosszú távú céljai közt szerepel, az Örökös ÖKO-iskola cím elnyerése.
A nap végére összesen 1818 kg papírt gyűjtöttünk.
1. helyezett: 3.d - 33kg/fő
2. helyezett: 8.d - 23,6kg/fő
3. helyezett: 4.d - 22,9kg/fő


Európai Diáksport Napja

A Magyar Diáksport Szövetség szeptember 28-án idén is meghirdette az Európai Diáksport Napját.
A program keretében az intézményeknek ezúttal is egy legalább 120 perces aktivitást, sportprogramot kell megszervezniük, amelynek egyetlen kötöttsége a hagyományos diáksport napi futótáv (idén 2017 méter) teljesítése.
Iskolánk - mint már évek óta - idén is teljesítette a kihívást.
A "kötelező" diáksport napi táv megtétele után tanulóink kiütő- és fogójátékokat játszhattak. Lehetőségük nyílt saját, kedvenc vagy újszerűbb sportágaiknak bemutatására is.
A rendezvény több mint 100 résztvevőt mozgatott meg.


Képeinkért látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

VI. Rákóczi Fesztivál

Szeptember 23-án tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a rákóczitelepiek, hogy egy jó hangulatban eltöltött nappal erősítsék a városrész lakóinak összetartozását. Az esemény a Vasas Sportpályán került megrendezésre.
A nap során változatos programok várták a kilátogatókat.
A városrész legidősebb és legifjabb lakóinak köszöntése mellett kiosztásra került a Rákóczitelepért Emlékplakett. Ezúttal Németh Józsefné vehette át a díjat.
Délelőtt vidám előadásokkal, zenés-táncos produkciókkal szórakoztattak a fellépők. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták az íjászatot, a kicsiket pedig arcfestés, ugrálóvár és különböző kreatív foglalkozások várták. Idén is nagy érdeklődés övezte "Lyukadjon a háló" névre hallgató focitornát.

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

TeSzedd! program iskolánkban

Intézményünk idén is részt vett az országos "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!" akcióban. Iskolánk minden tanulója aktívan kivette részét a szeptember 17-i programban.
ÖKO-iskola lévén fontosnak tartjuk a környezettudatos szemlélet formálását, melyet gyakorlati tevékenykedtetéssel is igyekszünk támogatni. Jó lehetőséget nyújtott erre a "TeSzedd!" program.
Tanulóink Rákóczitelep utcáit bejárva három zsák szemetet gyűjtöttek össze az előírásoknak megfelelően, balesetvédelmi oktatás után, a kapott védőkesztyű használatával.

A részletekért látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Tanévnyitó

2017. augusztus 31-én 18.00 órakor ünnepélyes keretek között megnyitottuk a 2017/2018. tanévet.
Tagintézményünkben 8 osztályban 100 tanuló kezdte meg a munkát. Az ide év fő pedagógiai célkitűzés a Komplex Instrukciós Program (KIP) fenntartása.
Az eseményről helyettünk beszéljenek a képek !

Látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Tanévkezdés hírei:

VI. Rákóczi Fesztivál:
2017. szeptember 23.

Iskolai úszásoktatás:
2017. szeptember 4-8.(hétfő-péntek) délelőttönként.
Az érintett osztályok: 2.d, 3.d és 4.d

Első tanítási nap:
2017. szeptember 1. (péntek).
Ezen a napon csak osztályfőnöki órákat tartunk, tanulóink délig tartózkodnak az iskolában. Az alsó tagozatosok minden felszerelésüket hozzák magukkal! A felsősök tolltartót, órarendet, a bizonyítványukat és osztályfőnöki füzetet hozzanak.
Az étkezéshez és a napközis ellátáshoz szükséges nyilatkozatokat kérjük, feltétlenül hozzák magukkal és 9 óráig az osztályfőnököknek adják le! Csak ebben az esetben tudunk hétfőre étkezést biztosítani!

Tankönyvosztás időpontja:
2017. szeptember 1. (az első tanítási napon)

Ünnepélyes tanévnyitónkat
2017. augusztus 31-én (csütörtökön) 18.00 órakor tartjuk a Rákóczitelepi Iskolában.
Gyülekező: 17.45-kor.
Megjelenés: ünneplőben.

Javítóvizsgák időpontja:
2017. augusztus 22. (kedd) 8.00 óra.



Az oldal optimális megjelenéséhez ajánlott böngészők: IE 6+, Mozilla Firefox.

Készült: 2011.10.20. | Készítette: Pirer Katalin | Az oldalon található képi és szöveges tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!