Öko-hírek:


A kapcsolódó galériák az adott tanév archiv oldalán böngészhetők!2021-2022. tanév:

Új év, új lendület... Rengeteg minden történtt már az első hónapban és ez csak fokozódott! :-)


2022. Május:

- Iskolánk csatlakozott az országos "Énekelj az erdőben " elnevezésű, az Erdőajándéka Erdei Iskola által szervezett programhoz.
Május 6-án az alsó tagozatos gyerekekkel a természetben elénekeltük közösen a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt.

"Szállj ki és gyalogolj!"
Sétára biztatás az iskolában.

A hagyományos tantermi órák sorát "Zöld" tanórákkal tarkítottuk, melyeket a szabadban tartottunk.

Megtartottuk az éves Tisztasági verseny eredményhirdetését.

A szárazelem gyűjtő versenyt is lezártuk az eredményhirdetéssel.

2022. Április:

- Az 1.d osztály által tervezett Húsvéti fa állítása, tojással és szalagokkal dekorálva.

- Az iskolakertben elvetettük (dugtuk) a hagymát és a burgonyát, ebből lesz majd a paprikás krumpli.
- Az iskolakert gondozása: gazolás, kapálás, locsolás folyamatosan.
- Tanulóinkkal közösen "bogárhotelt" építettünk az iskola udvarán.
- "Édesanyám, virágosat álmodtam..." – virágültetés

- Olvasás népszerűsítése; hozod-viszed, tartsd körforgásban, hogy ne kerüljön a kukába! Használt, de jó állapotú könyvek polca, ahonnan a gyerekek bártan vihetnek haza könyveket.

- A Tanítsunk Magyarországért program keretében, iskolánk tanulói egyetemi metorok segítségével, országok megismeréséhez kapcsolódó kulturális előadást tartottak.
Vendégként köszönthettük a program képviselőjét, Dr. Habil. Újvári Edit igazgatót, a SZTE JGYPK habilitált egyetemi docensét, mentortanácsadó oktatót.

Föld Napja április 22. – témanap

Fenntarthatósági Témahét iskolánkban:
Kék Bolygó napja -hete
- Aszfaltrajz verseny.
- Témához kapcsolódó filmek megtekintése.
- Az Erdő fohásza vers illusztrálása.
- Tanítási órákon témakörök feldolgozása
- Kőzet-és ásvány "kiállítás".

Fenntarthatósági Témahét
Young Innovators programban való részvétel, egy kihívás alapú oktatási program, amely során a diákok egy valós, klímaváltozáshoz kapcsolódó problémát oldanak meg. A program a klímaváltozással kapcsolatos kihívások rendszerszintű megoldása mellett kreatív gondolkodásra, valamint az innovációs képességeik használatára és fejlesztésére ösztönzi a fiatalokat.
Választott kihívás: A biodiverzitás növelése, ezen belül a rovarok természeti sokféleségének elősegítése környezetalakítással, növényekkel, élettér biztosításával.

Madárbarát iskola lettünk.
Mitől madárbarát a Mi iskolánk? Mert gondoskodunk a madarakról: fészkelőhely odú kihelyezésével, madáretetők barkácsolásával, feltöltésével, paci szőr kifüggesztésével fészekrakáshoz. Közösen vigyázunk madarainkra.2022. Március:

- Témahetet tartottunk a vízről.
A Víz világnapja, az ENSZ 1993-ban nevezte ki március 22-ét a Víz Világnapjának. Ezen a héten már hétfőn Víz Lurkó várta a gyerekeket, akire minden nap más-más osztály vigyázott. Gondoskodniuk kellett róla, beleértve esti lefekvést és pihenést is, így haza is kellett vinnie valamelyik tanulónak.
A hét egyéb eseményei:
- 1.d osztály zöldborsóültetés.
- 2.d osztály barkács foglalkozás.
- 3-4.d osztáyl KIP óra, szabadidős sorverseny.
- 6.d osztály földieper palántálás, virágültetés.
Papírszínház, Vízcsepp története.

- "Makkgyűjtés Orosházán" pályázatban aktívan részt vett iskolánk, ezért magaságyást kaptunk, melyet tanulóinkkal beültettünk serényen.

- Pedagógusaink előadáson vettek részt:
Klímatudatos akciók - a közösségi fásítás tapasztalatai.
Hogyan tudunk védekezni helyi fenntartható cselekvésekkel a globális problémákkal szemben? (Előadó: Ulbert Zoltán József, Szakmai támogató: Magyar Fenntarthatósági és Klímaadaptációs Intézet)

- Ünnepélyes keretek között átadták a városi Ballagók fasorát. (8.d osztály, osztályfőnök: Tarjánné Nagy Rita)

https://oroscafe.hu/2022/03/22/oroshazi-hirek-oktatasi-kerekasztal-ballagok-fasora-felavatasa-viz-vilagnapjan >>>


- Óvodások látogatása a 4.d-ben. (Digitális tanóra a Szitakötő Irodalmi és ökológiai folyóirat felhasználásával: Élet a vízben, vízparton. A békák témakörrel ismerkedtek meg a gyerekek. Padlórobot pálya, táblagépek, A QR kódok beolvasása könnyedén ment mindenki számára.

2022. Február:

- Elkészítettük a Szitakötő program téli beszámolóját.

- Farsangoltunk. Kiszebábot égettünk, hogy elűzzük a telet, farsangi műsorral kedveskedtünk az idősek otthonában

- Iskolánk támogatói felajánlásból kapott 4 tuját, 1 köbméter földet, 100 műanyag cserepet, 50L zsákos virágföldet és komposztot
Az új kis fákat iskolánk 5. és 6. osztályos tanulóinak szorgos közreműködésével ültettük el.

- Magaságyásokat készítettünk "házilag" a 7. évfolyamos tanulóink aktív segítségével.

- Kiosztottuk a kapott ruhaadományokat.

- Előkészítettük a Csodaszarvas nyári tábort.

- Egyéb, folyamatosan végzett tevékenységeink: esőmérés, madárvédelem, madáretetők gondozása.


2022. Január:

- Öko-munkacsoport megbeszélés.

- Ismerkedés gyógyteákkal: kamilla és hársfavirág teák készítése, fogyasztása.

- Relaxációs mandala készítése.

- Féléves beszámoló elkészítése, ÖKO-munkacsoport féléves munkájának értékelése.

- Egyéb, folyamatosan végzett tevékenységeink: esőmérés, iskolaudvar gondozása (ez esetben hólapátolás...)
madárvédelem, madáretetők gondozása,
tanteremdekorációk készítése.2021. December:

- Pályáztunk a Planet Budapest felhívására. Beküldött pályázatunk sikeres lett, így december 2-án részt vehetünk 30 diákkal a Heroes of the Future Ifjúsági élményprogramon a Hungexpón, fenntarthatósági közönségprogramok és egyéb kísérő események megtekintésén.
Meglátogattuk a Te bolygód (Your Planet) interaktív ismeretterjesztő élményközpontot, ahol tanulóink átélhettek egy lehetséges jövőt, megtapasztalhatták, hogy milyen lesz egy fenntartható világ városa, lakása, közössége, vagy energiaellátása, illetve megismerhették a felelős fogyasztás alapjait és a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésének fontosságát is. Az interaktív ifjúsági program során, színészek segítségével menthették meg a földet. Azt követően egy műanyag műhelyben megismerhették mi a folyami hulladék, meg tudták hogyan lehet válogatni, újra életre kelteni azt. Daráltak, olvasztottak, formába öntöttek, és közben észrevétlenül, szórakozva tanultak.
Emellett a kiterjesztett valóság segítségével választhattak, hogy mi kerüljön a tányérra, ha fenntarthatóan és egészségesen szeretnének étkezni. Egy-egy hétköznapi használati cikk életútját is végig követhettük a virtuális világban, sőt klímahullámvasútra ülhettek fel, várost zöldíthettek, robotokkal ismerkedhettek a modern technika segítségével. Robotok mutatták meg, milyen szerepet tölt be a mesterséges intelligencia életünkben.
Mikroszkópon keresztül is sok érdekességet láttunk.
Kizárólag emberi erővel működtethető szerkezetek, eszközök játékok segítségével energiát termeltünk. Ügyességét mindenki bizonyíthatta az elektromos járművek segítségével különböző akadálypályákon végigmenve (MonsteRoller, Segway, Gokart, Hoverboard).
A programot még gazdagabbá tette, hogy egy éjszakát Budapesten töltöttünk, így lehetőségünk volt arra, hogy diákjainknak megmutassuk Budapest nevezetességeit.
A szállás, utazás, étkezés, program iskolánk tanulói számára teljesen ingyenes volt. Élményekben gazdag kirándulásban volt részünk.

- Luca búzát ültettünk-gondoztunk.

- Karácsonyi ünnepkör eseményeit, szokásait kihasználva tanulóink több helyen szerepeltek, újrahasznosított dekorációkat, ajándékokat, játékokat készítettek, csomagolási ötleteket tanultak és osztottak meg egymással.

- ÖKO-iskola program: Barkács foglalkozáson papírhenger és fonál segítségével télisapkát készítettünk, a műanyag tejes poharak pedig hóemberekké lényegültek át.

- Egyéb, folyamatosan végzett tevékenységeink: esőmérés, iskolaudvar gondozása (ez esetben hólapátolás...)
madárvédelem, madáretetők gondozása,
tanteremdekorációk készítése.2021. November:

- Megszerveztük a Madárbarát iskolai programot, odúkat helyeztünk ki.

- Madáretető "örökbefogadás" történt, 2. osztály, 3-4. osztály, 5. osztály, 6. osztály tanulói vállalták, hogy télen felelőségteljesen gondoskodnak a madárkák etetéséről.

Madárismeret bővítése: felhívást intéztünk tanulóinkhoz szókereső rejtvényformájában, melyben 10 madárnevet kellett megtalálni.

- Részt veszünk a Talajkutató Intézet, az Alsóban az élet 2021 közösségi kutatási programjában, melynek célja a talaj élővilágának vizsgálata. Mikroorganizmusok, talajlakó állatok, növények szerepe a talajok természetes megújulásában. A "gatyát" további vizsgálatra visszaküldtük...

Őszi búzavetés az iskolai kert területén, a tantermekben pedig cserépbe. Az ősz az elmúlást jelképezi, mégis benne van a remény, a beteljesedés, majd az újjászületés.

- A Ne vásárolj semmit nap fogyasztói böjt, vásárlási szünnap stb., amit 1992-ben Kanadában talált ki az Adbusters (Reklámirtók) szervezet, mint "passzív ellenállás". A szemlélet szerencsésen elterjedt. Magyarországon 2004-ben hirdette meg először a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Célja: elgondolkodtatni, tudatosítani, alternatívákat kínálni: azaz felhívni a figyelmet, hogy tudatosabbak és kritikusabbak legyünk a választásaink tekintetében, mi van a termék mögött (életciklus), és mit okoz nekünk, ha hazavisszük. Nemzetközi elnevezése: "Buy nothing day"

- Egyéb, folyamatosan végzett tevékenységeink: esőmérés, iskolaudvar gondozása (gereblyézés, sepregetés, nővények gondozása).2021. Október:

A hónap legnagyobb eseménye a Hagyományőrző napvolt.
A rendezvény nyitott volt a családtagok számára is, így a gyerekek együtt kézműveskedhettek és játszhattak szüleikkel, testvéreikkel. Komplexitását a rendezvénynek az adta, hogy, csatlakoztunk a Világ Gyalogló Naphoz tanulók és a pedagógusok egyaránt vállalták, hogy legyalogolnak öt kilométert a megtervezett útvonalon, így a reggeli órákban együtt tekintettük meg Rákóczitelep nevezetességeit, majd felderítettük a városszéli kukoricást is. Ehhez kapcsolódott a kukoricatörést, -fosztást és -morzsolást nagyon élvezték a gyerekek. A Népi Játékok Napjához kapcsolódóan a javasolt játékok közül iskolánk tanulói a Hopp Juliska.. játékot játszották el. Szitakötő ÖKO irodalmi folyóirat munkatársa gyermekfoglalkozást és pedagógusképzést tartott.

- Október 6. Nemzeti Ünnepünk. Az ünnepi műsor után a megemlékezés virágait elültettük iskolánk virágoskertjébe.

- Makkgyűjtés. Civil kezdeményezésre makkgyűjtő akció indul Orosházán. Csatlakoztunk a meghirdetett akcióhoz.

- Esőmérő. Iskolánkban esőmérőt helyeztünk ki. Tanulóink megfigyeléseket végeznek a csapadék mennyiségéről.

- Kommunális hulladékgyűjtő edények cseréje. Kezdeményeztük a törött, küllemét tekintve elhasználódott gyűjtőedények cseréjét. Támogatói segítséggel sikerült a gyűjtőedények cseréjét megvalósítani. Újra szép, jó állapotú gyűjtőedénybe rakhatjuk az iskolai kommunális hulladékot.

- Iskolai kihívás Recycling Hero elnevezésű edukációs program általános iskolai tanulók részére készült. A gyerekeket játékosan vezeti be a szelektív hulladékgyűjtés alapjaiba. Az első száz regisztrált osztály Nestlé Recycling Hero Boxban részesül, ami plakátokkal, szelektív hulladékgyűjtő kukákkal és más hasznos eszközökkel segíti a szemlélet még hatékonyabb átadását és az ehhez kapcsolódó kihívás teljesítését. A pályázat bemutatja, mit tesznek a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért, a kihívásban tanultak alapján hogyan vágtak bele közösen a szelektív hulladékgyűjtésbe. Lényege a szemléletformálás, azaz miként tudjuk megváltoztatni a mindennapi szokásokat a fenntarthatóság, környezetvédelem és újrahasznosítás terén. (pl. szelektív hulladékgyűjtés, hulladék termelésének csökkentése, ételpazarlás csökkentése stb.).

- A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár kilencedik alkalommal valósul meg. Iskolán felső tagozatos tanulói vettek részt a programban.

- Barkács foglalkozás: Termések, természetes anyagok gyűjtése. Varrás az ősz jegyében. Őszi tantermi dekorációk késztése.

- Egyéb, folyamatosan végzett tevékenységeink: iskolaudvar őszi gondozása, gereblyézés, sepregetés, nővények gondozása. Tantermi szelektív hulladékgyűjtésről tájékoztató beszélgetés gyerekekkel, játék.

2021. Szeptember:

- Év elején elindítottuk a "Tiszta rendes osztály" versenyünket. Segítő diákjaink: Rácz Evelin 4.d, Oláh János 5.d.

- A szárazelem gyűjtés szintén elindult.

- Elkészült az ÖKO faliújság: őszi munkálatok, komposztálás, aratás, költöző madaraink aktuális pályázatok.

- Papírgyűjtést rendeztünk.

- Megtörtént a DÖK környezetvédelmi felelősének diákválasztása. Eredmény: Rácz Jázmin 6.osztályos tanulónk.

- ELKH ATK Talajtani Intézet felhívásához csatlakozva megkezdtük a talajvizsgálatot. "Alsóban az élet - nem csak alsósoknak" című pályázat célja, hogy a talaj szerepe nagyobb figyelmet kapjon a természettudományos oktatásban. Ástak nagyok és kicsik egyaránt.

- A Világtakarítási Nap alkalmából rádióműsort tartottunk. A Takarítási (Szemétszedési) Világnapot Ian Kiernan ausztráliai országos nagytakarítás napja alapján az Egyesült Nemzetek Szervezetének környezetvédelmi hatósága 1992-ben hirdette meg globálisan először. Jelmondata: "Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon!". 2018 óta egy észt világszervezet koordinálja az egynapos esemény résztvevőit minden év szeptember harmadik szombatján. Link: https://www.youtube.com/watch?v=1CSKiaVzFu0

- További szeptemberi tevékenységeink: iskolaudvar gereblyézése, paradicsom "ültetvény" és kert gondozása

- ...valamint elindítottuk a Szitakötő programot.

2020-2021. tanév:

Ez a tanév kicsit más...
Na jó.Nagyon más.
A járványhelyzet miatt sok programot nem tudunk a szokásos formában megvalósítani. Viszont ha szűkebb keretek között is, kisebb csoportokban, de folytatjuk a környezettudatos életre nevelést.
Továbbra is szelektíven gyűjtjük a hulladékot és a szárazelemet, zöldítjük iskolánkat.
Idén is kiszebáb égetéssel űztük el a telet februárban, márciusban pedig megkezdtük a tavaszi "munkálatokat". Megismerkedtünk a vetőmagokkal, palántákat készítettünk és gondozzuk őket lelkesen a gyerekekkel.

Víz Világnapja - 2021. március

A Víz Világnapját az online oktatás keretein belül oldottuk meg.
A tanítási órák anyagaiba is belecsempésztük a víz témáját, de erre a hétre készült el az alábbi linken megtekinthető kis videó is!

A Víz Világnapja >>>

Természetismeret verseny - 2019. március

2019. március 27-én, szerdán iskolánk részt vett az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola által szervezett Komplex Természettudományos verseny II. kategóriájában (5-6. évfolyam)
Tagintézményünket Baricsa Bettina (6.d), Bózó Balázs (5.d), Farkas Réka (5.d) és Szepesi Attila (6.d) képviselték.
Csapatunk 5. helyezést ért el az igen erős mezőnyben!
Gratulálunk nekik!

Az oklevelet itt megtekintheti >>>

Kék Bolygó hete - 2019. március

Intézményünk idén is megrendezte a Kék Bolygó hetét. Idén a Fenntarthatósági héttel kötöttük össze, hiszen a téma erre kiváló lehetőséget adott.
Tanulóink a hét során minden délután részt vehettek valamilyen a környezetvédelemhez, a fenntartható életmódhoz köthető programon. Ültettünk növényeket, csíráztattunk magokat, készítettünk rajzokat és matricákat, de az egészséges életmód sem szorult a háttérbe a tevékenységek során.
A programsorozat zárására péntek délután került sor.

ZöldOkos Kupa - 2019. tél-tavasz

"Színezd zöldre a sulis hétköznapokat, vegyél részt Te is a 2019-es ZöldOkos Kupán!" Ezzel a szlogennel indult útjára a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó versenysorozat az idei tanévben.
A 3 online forduló kérdései szorosan kapcsolódtak a 2018/2019-es Fenntarthatósági Témahét témáihoz: a közösségi közlekedéshez, a vízhez és a fenntarthatósághoz.
Iskolánk Öko Iskola, így természetes volt, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is megmérettetjük magunkat. Zöld Ászok nevű csapatunk tagjai, Plenter Mónika, Farkas István, Ella Vivien 8.d osztályos tanulók sikeresen vették az akadályokat; az online fordulókon tovább jutva megyei 2. helyezettként képviselték iskolánkat a Szarvason megrendezésre kerülő megyei döntőn, amelynek időpontja stílusosan a Víz világnapjára esett.
Az orosházi régió egyetlen csapata számára az izgalom azonban nem ért véget, hiszen kitartó munkájuknak köszönhetően remélhetőleg előttük áll még a regionális döntő is.

Szelektív hulladékgyűjtés - 2018. október 8.

Október 8-án intézményünk - hagyománnyinkhoz híven - idén is megtartotta az őszi papír- és PET palack gyűjtést.
Eredmények:
1. helyezett: 5.d - 40.4 kg/fő
2. helyezett: 6.d - 38,5 kg/fő
3. helyezett: 7.d - 26,6 kg/fő
Összesen 2199kg hulladékot gyűjtöttek tanulóink a nap során.

Az első helyezett osztály pizza jutalomban részesül a gyerekek nagy örömére.

Kék Bolygó Napja - 2018. április

Nyarat idéző napsütéssel jutalmazta a természet az őt köszöntőket, amikor iskolánkban a szombati munkanapot kihasználva, föld napi rendezvényt tartottunk. A hagyományos programunk évről évre egy központi témát kiemelve igyekszik felhívni a figyelmet a természet védelmének fontosságára. Idén a fák kerültek a figyelem fókuszába.
A fák és bolygónk kapcsolata volt a téma az aszfaltrajzot készítő tanulóink számára, de a Padlásmúzeumot működtető Bors Imre is a fa megmunkálásának hagyományos eszközeit mutatta be különleges gyűjteménye segítségével.
A Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület munkatársának előadásában a fenntarthatóságról szerezhettünk bővebb ismeretet.
A komolyabb programokat mozgásos feladatok tették könnyen fogyaszthatóvá, így puzzle, keresztrejtvény készítés és memóriajáték során ismerkedhettünk meg különleges fák és növények neveivel.
Zárásként kutyabemutatót tekinthettünk meg, mely közben elsajátítottuk a felelős kutyatartás legfontosabb szabályait.

Húsvéti készülődés - 2018. április

A tavaszi szünet előtti utolsó délutánt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának dolgozói tették színessé alsó tagozatosaink számára.
Hagyományőrző Játszóházuk keretében a húsvéti tojásfestés két, lassan feledésbe merülő technikájával, az írókázássl és a berzseléssel ismerkedhettek meg tanulóink.

Napraforgó rajzpályázat - 2017. november-december

Iskolánkban hagyománnyá szeretnénk tenni az őszi Napraforgó rajzpályázatot, mely készítése természetes és újrahasznosított anyagok felhasználásával készül. A gyerekek szívesen vettek részt a felhívásban. Az alkotások elkészítésekor különböző technikákat alkalmaztak. Gondolatviláguk szárnyalt, kifejezésmódjuk finomodott.
Minden évfolyamon a legszebb pályamunka díjazásban részesült.

Egészségnevelési hónap - 2017. november

A november idén is az egészséges életmód jegyében telt iskolánkban.
A hónap során hetente más-más programmal igyekeztünk felhívni tanulóink figyelmét a testi-lelki egészség fontosságára. A foglalkozások során olyan ismeretekhez juthattak, melyek segítségével tudatosabban dönthetnek majd egészségükkel kapcsolatban az egyes élethelyzetekben.

Hagyományőrző nap - 2017. október

Tagintézményünk 2017. október 27-én 18. alkalommal rendezte meg a korábbi években is oly sikeres hagyományőrző napot.
A rendezvény idén Arany János szellemét idézte meg; ily módon emlékezve a 200 éve született kiemelkedő tehetségű irodalmi alkotónkra.
A tanulók, pedagógusok, meghívottak 10 állomáson keresztül kalandozva tisztelegtek múltunk e nagy alakja előtt, az állomásokon természetes és újrahasznosítható anyagokkal dolgozhattak, illetve hagyományos, a természetet még kímélő - régi mozgásos játékokkal is megismerkedtek.

A múltidézés 18 órai kezdettel iskolai pizsama-party keretében folytatódott egy, az Arany-korszakban játszódó film vetítésével és beszélgetéssel.

Szelektív hulladékgyűjtés - 2017. október

Tagintézményünkben évtizedes hagyománya van a szelektív gyűjtésnek. Ilyenkor tanulóink útra kelnek és szülői segítséggel járják a településrész utcáit, igyekezve minél több helyről összegyűjteni a felesleges papír és műanyag hulladékot.
Ezúttal október 4-én hozhatták a gyerekek a PET palackot és a papírhulladékot az iskola előtt álló konténerekbe.
Intézményünk idén második alkalommal is elnyerte az ÖKO-iskola címet, a gyerekeket a környezettudatos életmód és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának ismeretére neveljük. Az iskola hosszú távú céljai közt szerepel, az Örökös ÖKO-iskola cím elnyerése.
A nap végére összesen 1818 kg papírt gyűjtöttünk.
1. helyezett: 3.d - 33kg/fő
2. helyezett: 8.d - 23,6kg/fő
3. helyezett: 4.d - 22,9kg/fő


TeSzedd! program iskolánkban - 2017. szeptember

Intézményünk idén is részt vett az országos "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!" akcióban. Iskolánk minden tanulója aktívan kivette részét a szeptember 17-i programban.
ÖKO-iskola lévén fontosnak tartjuk a környezettudatos szemlélet formálását, melyet gyakorlati tevékenykedtetéssel is igyekszünk támogatni. Jó lehetőséget nyújtott erre a "TeSzedd!" program.
Tanulóink Rákóczitelep utcáit bejárva három zsák szemetet gyűjtöttek össze az előírásoknak megfelelően, balesetvédelmi oktatás után, a kapott védőkesztyű használatával.

Kék Bolygó Hete - 2017. április

Iskolánkban április 27-én került megrendezésre a Kék Bolygó Napja, mely az intézményben zajló egyhetes rendezvénysorozatot zárta. A hét bolygónk védelmének jegyében telt.
A zárórendezvényen különleges programok várták a gyerekeket. Többek között aszfaltrajzverseny, plakát készítés, kvízjáték, fizikai kísérletek és logikai játékok tették változatossá a napot. A Városgazdálkodási Kft. előadója beszélt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és lehetőségeiről, így tanulóink az ilyen irányú tudásukat is bővíthették.

Fenntarthatóság hete - 2017. április

Iskolánkban április 24. és 27. között került megrendezésre a Fenntarthatóság hete.
A 2017. évi Fenntarthatósági Témahét a köznevelés keretében, a tanév rendjéhez igazodva valósul meg. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztésen iskolai keretek között. A korosztályokhoz igazított témák tanórai és tanórán kívüli programokkal valósult meg.

Második Pénz7 - 2017. március

Iskolánk idén vett részt másodszor az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett országos Pénz7 rendezvényen. A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hetére március 6. és 10. között került sor. Célja felhívni tanulóink figyelmét a pénzzel való tudatos gazdálkodásra. A témahét a játékos "bankolás" mellett, a vállalkozói kompetencia fejlesztésére és a vállalkozói ismeretek élményalapú megismertetésére is lehetőséget adott. Megvalósítására osztályfőnöki órákon került sor.


Öko-hír újra!!!! - 2017. január 10.

Az OzoneNetwork tévé idén is díjazta azokat a megvalósult zöld ötleteket, innovációkat, melyek hozzájárultak környezetünk, bolygónk megóvásához, jobbá tételéhez. Iskolánk Öko szakköri munkája bronz fokozatot nyerte el a sikeresen benyújtott pályázaton. Az Öko szakkör konkrét környezettudatos innovációt valósít meg. Működése során törekszik arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, kiemelt fontossággal kezelik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést. A kreativitás és a környezettudatosság ötvözéséből hasznos, példaértékű megoldások születtek és születnek.

Az oklevelet nagy méretben itt tekintheti meg! >>>

Öko-hír!! - 2016. december 16.

2016 december 16-án iskolánk sikeres pályázatbenyújtás után második alkalommal is elnyerte az Ökoiskola címet.

Az oklevelet nagy méretben itt tekintheti meg! >>>

Szelektív hulladékgyűjtés - 2016. október 14.

Tagintézményünkben október 14-én szelektív huladékgyűjtést szerveztünk. Iskolánk tanulói már hetekkel korábban járták a településrész utcáit és igyekeztek minél több helyről összegyűjteni a felesleges papír és műanyag hulladékot. A program kiválóan illeszkedett iskolánk ÖKO-iskola profiljába.


Kék Bolygó hete - 2016. március 16-23.

Iskolánk március 16. és 23. között rendezte meg a Kék Bolygó Hetét. A programok témája kapcsolódott Földünk megóvásának fontosságához, ezt a kérdéskört járták körbe tanulóink rendhagyó, játékos, életkoruknak megfelelő formában.
Az alsó tagozatosaink első programja a növényvilág védelméhez kapcsolódva a csíráztatás volt. Mivel az iskola azon kevés kiemelt helyzetben lévő intézmények közé tartozik, amely csatlakozott a Komplex Instrukciós Programhoz, a csoportmunkás foglalkozások is ennek jegyében zajlottak. A gyerekek kézműveskedhettek is az újrahasznosítás jegyében; az elkészített darabokat az aulában állítottuk ki. Nyelvi játékok, vetélkedők színesítették a programok sorát.
A felső tagozaton powerpointot készíthettek a számítógéppel közelebbi barátságban lévő tanulók. A téma a természetvédelmen belül szabadon választott volt. A következő délutánt egy környezetvédelmi totó kitöltésével színesítették, majd vízzel kapcsolatos fizikai kísérleteket próbálhattak ki.
A második héten megtekintették az Érintetlen Brazília című természetfilmet és rejtvénykészítő versenyen vettek részt. Az utolsó nap során rejtvényfolyam vitte a kalandvágyókat kalandtúrára az iskola épületében, majd a délutánt filmnézéssel, hulladékszobor készítéssel, a sportosabbak pedig váltóversenyekkel töltötték.

Rákóczitelepi ökotudatos gyerekek Budapesti kirándulása - 2016. január 15.

Intézményünk három éve nyerte el az ÖKO-iskola címet. Iskolánkban korábban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem, de azóta még többet teszünk ez ügyben.
Két éve ÖKO szakkör működtetünk. Tagjai részt vettek a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által koordinált Európai Hulladékcsökkentési Héten, melynek megrendezésére 2015. november 21-29. között került sor. Vállalásuk, tevékenységük és fő célkitűzésük közé tartozott, hogy közös összefogással felhívják a gyerekek és szüleik figyelmét a helyes hulladékkezelésre, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának fontosságára.
A projekt megvalósításaként "A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!", feladatot sikeresen teljesítették. Az iskolában tantermi komposztálók, tantermi gilisztakomposztáló és az udvaron közösségi komposztáló került kialakításra.
A pályázat kiírója a végzett munka elismeréseként a felkészítő pedagógust és résztvevő gyerekeket meghívta Budapestre, a projektzáró rendezvényre.
2016. január 15-én reggel 16 tanuló vette útját a főváros felé. A helyszínen rövid ismerkedések után a hivatalos program vette kezdetét. Az iskola részéről Koszó Inez 3. osztályos tanuló élménybeszámolót tartott a nálunk megvalósuló komposztálásról és természetbarát tevékenységekről. A pedagógusok szakmai beszámolóját követően a gyerekek kreatív játszóházban kapcsolódtak ki. Az összejövetelen részt vett a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársain kívül a pályázat kiírója és képviselői, a résztvevő iskolák kapcsolattartói és diákjai.
Megéri ÖKO-tudatosnak lenni!

Komposztálás iskolánkban - 2015. november 21-29.

Iskolánk a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét akciójában vett részt, mely 2015 november 21 – 29 között került megrendezésre.
"A konyhától a kertig: minden a komposztba, amit lehet!"
A projekthét keretén belül iskolánk udvarán kialakítottunk egy közösségi komposztálót. Ezt iskolánk minden tanulója használhatja. Az iskolaudvaron keletkező szerves hulladék (elszáradt növények, falevél) kerül a komposztálóba, melynek összegyűjtésében tanulóink nagy szerepet vállalnak. A tantermi és gilisztakomposztáló elhelyezése révén olyan speciálisan kialakított edényeket ismerhettek meg a gyerekek, melyekben folyamatosan gyűjthették a körülöttük keletkező lebomló szerves hulladékokat. Az edények a tantermekben kerültek elhelyezésre, ahol az osztályok kezelik a komposztot.
A program célja az iskolai komposztálás beindítása, az iskolában keletkező szerves hulladék hasznosítása, a diákok és rajtuk keresztül a szülők megszólítása. Az akcióötlet megvalósításával szeretnénk felhívni a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a termékek újra használatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára, továbbá a tudatos és felelősségteljes gondolkodás kialakítása.

Egészségnevelési hónap - 2015. november

November hónapban, a hagyományoknak megfelelően idén is kiemelt szerepet játszott a iskolánkban az egészségre nevelés. Hetente más jellegű programokat valósítottunk meg. Az egészséges táplálkozással, kenyérfogyasztással kapcsolatban Szokolai Tamás pékmester tartott előadást, majd megkóstolhattuk a termékeket és a hozzá felhasznált különféle magvakat, anyagokat.
Az osztályok által készített gyümölcssalátákkal a zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Az alapanyagokból ötletes szoborkompozíciók készültek.
A testmozgásra zumba foglalkozás keretében került sor.
A lelki élet fejlesztése érdekében mandala-színezéssel is foglalkoztunk.
Megrendeztük a már szinte hagyománnyá váló tökös délutánt, amikor tökemelésben próbálhatták ki magukat a gyerekek.
Mindezt megörökítendő, az óvodásokat is bevonva, rajzpályázatot hirdettünkk az egészséges életmóddal kapcsolatban.

A galériák az iskola Facebook oldalán megtekinthetők.

Együtt a Család - családi sportnap - 2015. május 29.

Május utolsó hetében, május 29-én rendeztük az év egyik legnagyobb eseményét, a családi sportnapunkat.
Iskolánk 85. éves fennállásának tiszteletére 85 km-es vátófutást szerveztünk, melyen 85 vállalkozó kedvű sportember futott 1-1 kilométert az iskola díszoklevelével.
Közben sportbemutatókon, népi és ügyességi játékokon, kötélhúzó házibajnokságon és váltóversenyen vehettek részt a jelenlévők, majd egy barátságos foci rangadóval zártuk a napot.

Kék Bolygó hete - 2015. március 23-27.

Március a természet ébredésének hónapja, ekkor a világon mindenütt a figyelem középpontjába kerül a természet és a természetvédelem. Így történik ez iskolánkban is már évek óta.
Március 23-27-ig tartottuk a Kék Bolygó hetét, mely során minden délután a környezetvédelemmel és a vízzel kapcsolatos prgramok várták tanulóinkat. A hetet a Kék Bolygó napjával zártuk, amikor előadásokon, vetélkedőkön összegezhették a héten megszerzett tudást.

Városi Természettudományos verseny 2015. március 23.

Iskolánk tanulói március 23-án részt vettek a református iskola által rendezett komplex természettudományi versenyen, melyen 6 iskola, 16 csapata vetélkedett.
Tanulóink mind a három korcsoportban indultak. A verseny szervezői a fény évéhez és a környezettudatos gondolkodáshoz kapcsolódó komplex tárgyi tudást igénylő feladatok megoldásával tették próbára a tanulók kreativitását és gyakorlati gondolkodását.
A 3-4. osztályosok és az 5-6. évfolyamosok egyaránt a 3. helyezést hozták haza.

Szelektív hulladékgyűjtés iskolánkban - 2014. október 8.

Október 8-án az Öko-iskola címhez és a hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került iskolánkban a PET palack és papírgyűjtés. A tanulók osztályonként hordták össze a flakonokat, újságokat, szórólapokat, könyveket, kartonokat az újrahasznosításra. Diákjaink összesen 2 799 kg PET palackot és papírt gyűjtöttek. A legtöbbet gyűjtött a 7. d osztály, őket követte a 6. d és a 4. d osztály. A gyűjtésbe az óvodások és a szülők is bekapcsolódtak.

Takarítási Világnap - 2014. november 3.

Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.

A Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja,arra buzdítva a Föld lakóit, hogy tisztítsák meg, varázsolják élhetőbbé a környezetüket, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizzék meg.
Október elsején ennek jegyében rendeztünk takarítási napot iskolánkban. Tanulóink a programot délután teljesítették, a tantermek, padok takarításával, falradírozási versennyel és a külső környezet rendbetételével aktívan részt vállaltak a programban, méltók voltak iskolán Öko hírnevéhez.

Föld Napja iskolánkban - 2014. április 29.

Iskolánk almáskamarási gyermekeket látott vendégül a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-0016 azonosító számú pályázatnak köszönhetően. A Föld napja alkalmából, valamint a projekt témájából adódóan bolygónk értékeiről szóló előadásokat hallgattak meg diákjaink a két iskola bemutatkozása után.
Elsőként Orosháza ismert kerékpáros utazója, Lénárt Léna Ferenc mesélt élményeiről, majd Szász Béla, a Nimfa Természetvédelmi Egyesület előadója a Földet és az emberiséget veszélyeztető tevékenységeket mutatta be.
Megrázó példákat láthatott a közönség a közelmúlt háborúiról, az egészségügyi szolgáltatás nélkül élő kiszolgáltatott betegekről, az éhínségről, vízhiányról és az egyre szaporodó hulladék rendkívül káros következményeiről, a természet pusztításáról. Az előadó a lehetséges megoldásokat is felvázolta. Kiemelte az egyén felelősségét, hangsúlyozta az egyszerű takarékos életvitel, az újrahasznosítás fontosságát a kommunális hulladék mennyiségének csökkentésében.
Ezt követően a tanulók tanulmányi vetélkedőn mérték össze tudásukat a környezettudatosság és a természetismeret témakörében. A sportok kedvelői váltóversenyen tették próbára ügyességüket.

Első nagy megmozdulásunk ökoiskolaként: Kék Bolygó Hete - 2014. március 27.

A programsorozat első napján az ökoiskola címet igazoló oklevelet helyeztük el iskolánk aulájában. Tanulóink megtudták, mit is jelent a cím elnyerése, majd megnyitottuk a víz világnapjához kötődő Kék Bolygó Hete sorozatot, mely a hét minden napjára tartogatott számunkra programot.
Kedden, az állatsimogató során tanulóink megtanulták, hogyan kell bánni az állatokkal, a következő napon pedig fűfejeket készítettek PET-palakckból. Csütörtökön váltóverseny keretében ismerkedtek a négy elem tulajdonságaival.
A Kék Bolygó hetét tanításmentes nappal zártuk pénteken, aszfaltrajzversenyen mutatták be, szerintük miként lehet óvni a természetet. Minden diák egy cserép virággal érkezett reggel az iskolába, ezzel csinosítottuk az udvart.
A nap során a Bácska utcai óvodások is ellátogattak az iskolába, ahol többek között Lénárt Léna Ferenc speciális kerékpárját is megcsodálhatták. Léna előadása során a gyerekek megtanulták, ha biciklivel közlekednek, a környezetükért és saját testük egészségéért is sokat tehetnek.

Ökoiskola lettünk! - 2014. január 25.

Orosházán iskolánk a nyolcadik intézmény, amely megkapta az ökoiskola címet. Korábban is a környezettudatos értékrendet képviseltük, a cím elnyerésével ez még nagyobb hangsúlyt kap.
A cím elnyerésével három éven keresztül viselhetjük az ökoiskola megnevezést, és logót.
Évek óta rendezünk tanulóink életkorának megfelelő, környezettudatos gondolkodás jegyében zajló programokat. Ilyen például a falutakarítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a Vesd bele magad pályázat. Energiajárőr szolgálat is működik iskolánkban.

Az oklevelet itt tekintheti meg! >>>

Az elmúlt évek galériákban nem szereplő, "Öko" képeit az alábbi linken megtekinthetik!

Galéria >>>

Intézményünk ÖKO-munkatervei és éves beszámolói:

A 2019/2020. tanév munkaterve >>>

A 2019/2020. tanév félévi beszámolója >>>

A 2018/2019. tanév munkaterve >>>

A 2018/2019. tanév beszámolója >>>

A 2017/2018. tanév munkaterve >>>

A 2017/2018. tanév beszámolója >>>

A 2016/2017. tanév munkaterve >>>

A 2016/2017. tanév beszámolója >>>Az oldal optimális megjelenéséhez ajánlott böngészők: IE 6+, Mozilla Firefox.

Készült: 2011.10.20. | Készítette: Pirer Katalin | Az oldalon található képi és szöveges tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!